το πρώτο "αόρατο ψάρι"

Οι αμερικανοί επιστήμονες που το ανακάλυψαν το ονόμασαν ως "το πρώτο αόρατο ψάρι". Στην ουσία πρόκειται για το πρώτο "χημικά αόρατο" ψάρι του κόσμου, καθώς με τα μάτια μας μπορούμε μια χαρά να το προσέξουμε, όμως είναι άοσμο δυσκολεύοντας αφάνταστα τα άλλα ψάρια, που θα έχουν την ατυχία να βρεθούν στο διάβα του.

Πρόκειται για την πέρκα-πειρατή (ή Aphredoderus sayanus, όπως είναι η επιστημονική ονομασία), που ευδοκιμεί στη βορειοανατολική Αμερική. Το συγκεκριμένο ψάρι είναι πασίγνωστο και πολύ αγαπητό - σε πολλά ενυδρεία θα το συναντήσετε - όμως κανείς δεν γνώριζε τον ιδιαίτερο μηχανισμό που αναπτύσσει. Η πέρκα είναι παμφάγο ψάρι και μπορεί να επιτεθεί είτε σε υδρόβια έντομα είτε ακόμη και σε γυρίνους. Και πώς αλλιώς θα μπορούσε να πετύχει τον απόλυτο αιφνιδιασμό; Χωρίς να εκπέμπει καμία απολύτως μυρωδιά.
Η ανακάλυψη έγινε από τους Κρίστοφερ Μπίνκλεϊ και Ουίλιαμ Ριζετάριτς, των πανεπιστημίων Arcade Glenside και Texas Tech University αντίστοιχα, που έκαναν πειράματα ανάμεσα σε ψάρια θηρευτές και διάφορους άλλους θαλάσσιους οργανισμούς. Όπως διαπίστωσαν, τα έντομα και τα αμφίβια γενικά αποφεύγουν να εμφανίζονται σε λίμνες όπου κατοικούν τα ψάρια-κυνηγοί. Δεν συμβαίνει, όμως, αυτό στα νερά όπου κολυμπούν οι πέρκες.
Προσπαθώντας να εξηγήσουν με πειράματα γιατί συμβαίνει αυτό, οι δύο επιστήμονες ανακάλυψαν ότι τα έντομα και οι γυρίνοι δεν μπορούσαν να αντιληφθούν την παρουσία της πέρκας στα νερά, με άλλα λόγια δεν τη μύριζαν. Έτσι, εκείνη εκδήλωνε την επίθεση της αιφνιδιαστικά και ύπουλα εναντίον των ανυποψίαστων θυμάτων τους.
Ωστόσο, οι ερευνητές δεν έχουν καταφέρει ακόμη να εξηγήσουν πώς γίνεται η αλλαγή των μοριακών δομών στις πέρκες, κάτι που μένει να ανακαλυφτεί στο μέλλον με τη βοήθεια βιοχημικών. Εξάλλου, πιστεύεται ότι οι πέρκες δεν είναι τα μοναδικά αρπακτικά που καμουφλάρονται κατ' αυτόν τον τρόπο, όμως είναι το πρώτο είδος που "πιάστηκε στα πράσα", την ώρα που έστηνε ενέδρα στα θύματα του.

Tags: