Οι αθλητικές ακαδημίες του ΟΠΑΠ αριθμούν έως σήμερα τις 128 και σε αυτές συμμετέχουν περί τα 13.000 παιδιά. Στα πλαίσια της καλλιέργειας, της επιμόρφωσης τους και φυσικά της ενίσχυσης της αγωνιστικής επίδοσης των νεαρών αθλητών αναπτύσσονται διάφορες δράσεις που πάντα τις χαρακτηρίζει το ανάλογο επιστημονικό υπόβαθρο. Στο πλαίσιο αυτών των δράσεων έχουν διεξαχθεί μέχρι στιγμής 378 επιστημονικά δρώμενα και 28 ειδικότερα σεμινάρια διατροφής. Τα σεμινάρια αυτά έχει αναλάβει ομάδα επιστημόνων διαιτολόγων με επικεφαλής και επιβλέποντα τον Αναστάσιο Παπαλαζάρου. Στόχος των σεμιναρίων αυτών είναι η διατροφική εκπαίδευση των παιδιών και η κατάρριψη παγιωμένων μύθων και αντιλήψεων πάντα υπό το πρίσμα της διαδραστικότητας.
Είναι γνωστό ότι οι ισορροπημένες διατροφικές συνήθειες είναι το απαραίτητο συμπλήρωμα για έναν αθλούμενο που επιθυμεί να έχει ολοένα και καλύτερη επίδοση αξιοποιώντας το μέγιστο των δυνατοτήτων του. Από την άλλη κάποιες κατεστημένες αντιλήψεις γύρω από το φαγητό που πολλές φορές περνούν στα παιδιά μέσω του σχολείου, των φίλων και κυρίως της οικογένειες μπορεί να δημιουργήσουν εσφαλμένες εντυπώσεις και συνήθειες γύρω από την υγιεινή διατροφή που να επιβραδύνουν ή να μην ωφελούν την καθημερινή προετοιμασία και τις επιδόσεις ενός αθλητή.
Στα σεμινάρια τα παιδιά μετέφεραν κάποιες διατροφικές αρχές που τους είχαν μεταφερθεί από τον περίγυρό τους και ο διαιτολόγος τους διευκρίνιζε εάν είναι σωστές και υπό ποιες προϋποθέσεις. Για παράδειγμα, η κατανάλωση νερού με λεμόνι με άδειο στομάχι το πρωί, όχι μόνο δεν βοηθά στην λιποδιάλυση και στο να έχουμε ενέργεια αλλά λειτουργεί διαβρωτικά για το στομάχι και πρέπει να αποφεύγεται από όλους. Τα δημητριακά πρωινού που πιστεύεται ότι αποτελούν ιδανική επιλογή για όλους κ ειδικά για τους αθλητές πρέπει να επιλέγονται πολύ προσεκτικά γιατί τα περισσότερα από αυτά έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε ζάχαρη. H αντίληψη ότι τα μακαρόνια αποτελούν επιβαρυντικό ή και απαγορευμένο τρόφιμο είναι πέρα για πέρα αβάσιμη, θα μπορούσαν να τρώγονται ακόμα και καθημερινά από αθλούμενους (χωρίς πολλές σάλτσες και βούτυρα) καθώς συνιστούν μια εύκολη και άμεση πηγή ενέργειας που χρειάζονται καθημερινά ειδικά οι αθλητές. Τα γλυκά επιπλέον δεν είναι απαγορευμένες τροφές όπως πολλοί πιστεύουν και μπορούν να καταναλώνονται συχνότερα από όσο πιστεύεται ειδικά από αθλούμενους νέους, ιδιαίτερα ένα προτιμώνται τα σπιτικά γλυκά που κ λιγότερη ζάχαρη και λιπαρά περιλαμβάνουν και ποιοτικότερα υλικά γενικώς. Τέλος ένας αθλητής δεν χρειάζεται να πιέζεται να καταναλώσει ένα συγκεκριμένο όσπριο ή λαχανικό επειδή απλά θεωρείται υγιεινό καθώς υπάρχουν πολλές εναλλακτικές υγιεινές επιλογές μέσα στην τόση ποικιλία οσπρίων και λαχανικών που υπάρχει στη χώρα μας. Το επιστέγασμα όλων αυτών είναι ότι η διατροφή του αθλουμένου δεν πρέπει μόνο να είναι ισορροπημένη αλλά και ευχάριστη!
Τα διατροφικά αυτά σεμινάρια είχαν μεγάλη απήχηση στους νεαρούς αθλητές καθώς τράβηξαν το ενδιαφέρον τους και γέννησαν πολλές απορίες. Τα νέα αυτά παιδιά έχουν προβληματισμούς και ανησυχίες γενικά και γύρω από τη διατροφή και έχουν ως στόχο να κάνουν το καλύτερο για να είναι υγιείς και να βελτιώνουν την αθλητική τους απόδοση. Ας ελπίσουμε παρόμοιες δράσεις να γίνουν και σε άλλους αθλητικούς ομίλους καθώς και στο δημόσιο σχολείο.