Ποιά είναι η Ψωροκώσταινα?

Πολλές φορές κατά τις συζητήσεις μας ακούμε τη λέξη «ψωροκώσταινα». Έτσι, αποκαλούμε ειρωνικά το Ελληνικό κράτος, την Ελλάδα μας, χωρίς να γνωρίζουμε την ετυμολογία της λέξης «ψωροκώσταινα».
Είμαι σίγουρος πως πάνω από το 90% του λαού μας δεν γνωρίζει από πού προέρχεται η λέξη «ψωροκώσταινα». Με όσους έχω συζητήσει από πού προήλθε η λέξη «ψωροκώσταινα», δεν γνώριζε κανείς την ακριβή προέλευσή της.
Οι περισσότεροι λέγαμε πως θα πήρε το όνομα από τον Κώστα Καραμανλή, επειδή κυβερνούσε επί σειρά ετών μια φτωχή χώρα την Ελλάδα μας.
Παλαιότερα τους φτωχούς –ευτυχώς σήμερα δεν υπάρχουν μέχρι αυτού του βαθμού- τους κολλάγαμε πολλά «κοσμητικά», όπως: Κακομοίρηδες, ανεπρόκοπους, τεμπέληδες, βρωμιάρηδες, μπανταλιασμένους, κακορίζικους, ψωριάρηδες, κ.α. Ψωριάρα λοιπόν η φτωχή Ελλάδα, κυβερνήτης ο Κώστας και έτσι θα κόλλησε το όνομα «ψωροκώσταινα»
Για την ιστορία και μόνον για να μαθαίνουν οι νεώτεροι θα πούμε από πού προήλθε η ετυμολογία της λέξης: Προήλθε από το προσωνύμιο γνωστής ζητιάνας, της Κώσταινας από το Ναύπλιο, πούχε και ψώρα και περιφερόταν και ζούσε στην εποχή του Κολοκοτρώνη.
Όταν λοιπόν ο Κολοκορτώνης, έπειτα από μια ωραία ομιλία του αείμνηστου Γ. Γεννάδιου, του Ηπειρώτη αυτού από τα Δολιανά Πωγωνίου που ήταν τότε Δάσκαλος στο Ναύπλιο ζήτησε βοήθεια από όλους, όλα να τα δώσουμε για την πατρίδα για να αγοράσουμε «φουσέκια» για τον αγώνα, η γνωστή ξεπεσμένη Κώσταινα που όλοι την αποκαλούσαν ψωροκώσταινα, η οποία φορούσε ένα πολύ ωραίο δακτυλίδι, μεγάλης αξίας, προχώρησε και είπε στο γέρο δάσκαλο Γεννάδιο: «Γράψε πρώτη προσφέρω αυτό το δακτυλίδι για τον αγώνα».
Έτσι από τότε που η γυναίκα αυτή παρά την μεγάλη φτώχεια και ψώρα της, συνεισέφερε στον έρανο για τον αγώνα του Ελληνικού Κράτους, από τότε λοιπόν ονομαζόταν έτσι η χώρα μας. Η ψωροκώσταινα με την εισφορά της έμεινε ιστορική κι έγινε γνωστή σ’ όλη την Ελλάδα μας.

Tags: