Πα-Τερας στην Κύπρο χτύπησε με ξύλο της 11χρονη κόρη του

Η βία δεν έχει θέση στην κοινωνία των ανθρώπων, ειδικά δε όταν το θύμα βίας είναι το ανυπεράσπιστο παιδί από το ίδιο το πρόσωπο που θα έπρεπε να το στηρίζει και να το προστατεύει, τον γονιό του.
Τα παραπάνω επεσήμανε η Δικαστής του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, Στέλλα Μέσσιου, καταδικάζοντας σε φυλάκιση τριών μηνών με τριετή αναστολή 41χρονο πατέρα ο οποίος παραδέχθηκε ότι χτύπησε την εντεκάχρονη κόρη του.

Η αποκάλυψη του αδικήματος έγινε όταν η δασκάλα της μικρής παρατήρησε ότι εκδήλωνε επιθετική συμπεριφορά προς τους συμμαθητές της.

Της μίλησε γι' αυτό και η μικρή τής ανέφερε ότι ο πατέρας της την κακοποιούσε, όμως η εντεκάχρονη δεν ήθελε να τον καταγγείλει στο Γραφείο Ευημερίας.

Στις 25 Απριλίου 2012 η παραπονούμενη πήγε στη δασκάλα της και της είπε πως την προηγούμενη μέρα ο πατέρας της τη χτύπησε με ξύλο και έδειξε τους μώλωπες στα χέρια και στα πόδια. Η μικρή δε απάντησε θετικά όταν η δασκάλα τη ρώτησε αν επιθυμεί να κάνει καταγγελία στο Γραφείο Ευημερίας.

Ενημερώθηκε το Γραφείο και ο πατέρας κατηγορήθηκε. Δικαιολογήθηκε ότι χτύπησε την κόρη του επειδή έριξε κάτω τον μικρότερο αδελφό της μετά από καβγά.

Ο συνήγορος του πατέρα, Λεύκος Κυριακίδης, υποστήριξε ότι ο κατηγορούμενος είναι λευκού ποινικού μητρώου, θα γίνει πατέρας και για τρίτη φορά, ενώ είναι ανίκανος για εργασία, αφού τραυματίστηκε σε διάρκεια εργατικού ατυχήματος και υποφέρει από τότε.

Ο κ. Κυριακίδης τόνισε πως η μικρή παραπονούμενη έχει συγχωρήσει τον πατέρα της και δεν θέλει να καταθέσει εναντίον του. Στην καταδικαστική απόφασή της η Δικαστής Μέσσιου υπέδειξε ότι η αρμόζουσα ποινή που θα πρέπει να επιβληθεί στον κατηγορούμενο για να μπορέσει μέσω της ποινής να αντιληφθεί το μεγάλο και σοβαρό λάθος που έχει πράξει είναι αυτή της φυλάκισης, όμως τα προσωπικά περιστατικά του κατηγορούμενου μπορούν να επενεργήσουν για αναστολή της επιβληθείσας ποινής φυλάκισης, δίδοντας σε αυτόν μια δεύτερη ευκαιρία.

Η Δικαστής σημείωσε παράλληλα ότι δεν υπήρξε άλλο επεισόδιο βίας στην οικογένεια μετά την καταγγελία μετά τον Απρίλιο του 2012 μέχρι σήμερα.

Η κ. Μέσσιου επικαλέστηκε την υπόθεση Γενικός Εισαγγελέας ν. Ιωάννου (2003) 2 Α.Α.Δ. 534 όπου λέχθηκαν τα εξής: «Η ιδιαίτερη αυστηρότητα με την οποία θα πρέπει να αντιμετωπίζεται η άσκηση βίας σε μέλος της οικογένειας κατηγορούμενου. Είναι αδιανόητο κάποιος να κακοποιείται στο οικογενειακό σπίτι που αποτελεί το καταφύγιό του και όπου θα έπρεπε να βρίσκει προστασία και στοργή».

philenews.com