Μπορεί η ΑΕΚ να ζητήσει επανάληψη του τελικού

Το οφθαλμοφανές οφ σάιντ στο γκολ του Πέδρο Ενρίκε - με το οποίο ο ΠΑΟΚ αναδείχθηκε νικητής του τελικού - και η μη υπόδειξη του από το δεύτερο επόπτη, Γιώργο Καλφόγλου, προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις στην πλευρά των ηττημένων. Εξερχόμενος από το Πανθεσσαλικό ο 'ισχυρός άνδρας' στην ΠΑΕ ΑΕΚ, Δημήτρης Μελισσανίδης, τον χαρακτήρισε 'στημένο'.

Σε 'προμελετημένο στήσιμο' αναφέρεται και η χθεσινή (Κυριακή 7/5) ανακοίνωση των 'κιτρινόμαυρων'. Στην οποία, μεταξύ άλλων, ο βοηθός από το σύνδεσμο Θεσπρωτιάς αποκαλείται ως άνθρωπος 'που με ξεκάθαρη πρόθεση και σκοπιμότητα είχε προαποφασίσει να κρίνει έναν τελικό'.

Στις αιτιάσεις της Ένωσης, απάντησε (και) ο διευθυντής επικοινωνίας της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Κυριάκος Κυριάκος. Ο οποίος, προέτρεψε - μέσω ανάρτησης στο Facebook - την ΠΑΕ ΑΕΚ, αφού υποστηρίζει ότι υπάρχει δόλος, να καταθέσει αίτημα επανάληψης του τελικού. Δεσμευόμενος ότι ο ΠΑΟΚ θα συναινέσει στο αίτημα.

Η αντίδραση, από πλευράς Ένωσης, ήταν αρνητική. Με την επισήμανση ότι στον Πειθαρχικό Κώδικα της ΕΠΟ δεν υπάρχει σχετική πρόβλεψη. Όμως υπάρχει και διαφορετική νομική εκτίμηση. Σύμφωνα με την οποία, η συνδυαστική επίκληση των προβλεπομένων στα άρθρα 5, 13 και 19, μπορεί - όπως αποκαλύπτει σήμερα (Δευτέρα 8/5) η εφημερίδα GOAL - να στοιχειοθετήσει αίτημα επανάληψης του τελικού.

Συγκεκριμένα στην παράγραφο 1 του άρθρου 13, προβλέπεται: 'Ακύρωση αποτελέσματος αγώνα: Το αποτέλεσμα ενός αγώνα ακυρώνεται εάν για οποιονδήποτε λόγο το αποτέλεσμα που διαμορφώθηκε στον αγωνιστικό χώρο δεν λαμβάνεται υπόψη'.

Στο άρθρο 5 - με τίτλο 'Ποινές για φυσικά και νομικά πρόσωπα' - στην παράγραφο 3, προβλέπονται ως ποινές η 'ακύρωση αποτελέσματος ενός αγώνα' (εδάφιο ε) και η 'επανάληψη ενός αγώνα' (εδάφιο ι).

Το άρθρο 19 αναφέρεται στη 'Διαστρέβλωση - αλλοίωση συνθηκών διεξαγωγής αγώνα'. Στην πρώτη παράγραφο, ορίζει: 'Οποιοσδήποτε ενεργεί με πράξεις ή παραλείψεις έχοντας σκοπό τη διαστρέβλωση ή αλλοίωση των συνθηκών διεξαγωγής ή του αποτελέσματος ενός αγώνα κατά τρόπο ασύμβατο με την αθλητική δεοντολογία και νομοθεσία και η πράξη ή η παράλειψη δεν τιμωρείται με ειδική διάταξη του παρόντος κανονισμού [...]'.

Σύμφωνα λοιπόν με τη συγκεκριμένη νομική εκτίμηση, η ΠΑΕ ΑΕΚ - αφού καταγγέλει δόλο - μπορεί να στοιχειοθετήσει αίτημα επανάληψης του τελικού. Επικαλούμενη, συνδυαστικά, τις συγκεκριμένες διατάξεις στον Πειθαρχικό Κώδικα της ΕΠΟ.