Επιθεωρητής Σαΐνης

Ο Επιθεωρητής Σαΐνης ή Αστυνόμος Σαΐνης είναι μια τηλεοπτική σειρά κινουμένων σχεδίων αναπτυγμένη από μια κοινοπραξία μεταξύ της Γαλλίας, του Καναδά και των Ηνωμένων Πολιτειών με θέμα έναν αδέξιο, απλής ευφυΐας ντετέκτιβ με το όνομα Επιθεωρητής Σαΐνης, ο οποίος είναι ένα ανθρώπινο ον με διάφορα βιονικά εξαρτήματα ενσωματωμένα στο σώμα του. Η πρωταρχική νέμεσις του Σαΐνη είναι ο Δρ. Claw, ο ηγέτης μιας σατανικής οργάνωσης, γνωστής ως "M.A.D." Αυτή ήταν το πρώτο κοινοπρακτικής προβολής σόου καρτούν από την DIC Entertainment (καθώς και το πρώτο από την εταιρεία δημιουργημένο ειδικά για τους αμερικανούς τηλεθεατές, μαζί με το The Littles και το Heathcliff and the Catillac Cats). Αρχικά προβαλλόταν από το 1983 ως το 1986 και παρέμεινε σε κοινοπραξία μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1990. Στην Ελλάδα προβάλλονταν από την ΕΤ1 ενώ στη συνέχεια προβλήθηκε από την ΔΤ. Η σειρά κινουμένων σχεδίων προβάλλεται και από το κανάλι E.
Η σειρά ήταν μια συμπαραγωγή της DIC Entertainment (νυν Cookie Jar Entertainment) στη Γαλλία (η κύρια έδρα της εταιρείας δεν μετακινήθηκε στις ΗΠΑ πριν από το 1987) και της Nelvana στο Καναδά• το έργο των κινουμένων σχεδίων ανατέθηκε εξωτερικά σε ξένα στούντιο όπως το Tokyo Movie Shinsha στην Ιαπωνία και το Cuckoo's Nest Studio στην Ταϊβάν.
Το 1999 προσαρμόστηκε σε μια ζωντανής δράσης ταινία της Disney με πρωταγωνιστή τον Μάθιου Μπρόντερικ ως τον χαρακτήρα του τίτλου και τον Ρούπερτ Έβερετ ως τον Δόκτωρ Claw.

Tags: