Ανάπτυξη στη Γερμανία, στασιμότητα στη Γαλλία

Αύξηση του γερμανικού ΑΕΠ κατά 0,3% το β' τρίμηνο

NAFTEMPORIKI.GR
Τρίτη, 14 Αυγούστου 2012 11:13
Τελευταία Ενημέρωση : 14/08/2012 11:13

Με ελαφρώς ταχύτερους ρυθμούς από τους αναμενόμενους αναπτύχθηκε η γερμανική οικονομία το β τρίμηνο του έτους, σε αντίθεση με τη Γαλλία που σημείωσε μηδενική ανάπτυξη, γεγονός που προϊδεάζει για συρρίκνωση της συνολικής οικονομίας της ευρωζώνης.
Σύμφωνα με τα εποχικά προσαρμοσμένα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Γερμανίας ενισχύθηκε κατά 0,3%, κυρίως χάρη στην ενίσχυση των εξαγωγών και της κατανάλωσης. Όπως ανέφερε η γερμανική στατιστική υπηρεσία στην ανακοίνωσή της, «οι εξαγωγές αυξήθηκαν οριακά έναντι των εισαγωγών».
«Η ανάπτυξη [της Γερμανίας] αποδείχθηκε αρκετά ισχυρή. Αυτή, όμως, ενδέχεται να είναι και η τελευταία θετική είδηση για τη Γερμανία για το προσεχές διάστημα», σχολιάζει στο Reuters ο Γιοκ Κράεμερ από την Commerzbank
«Η γερμανική οικονομία ενδέχεται να συρρικνωθεί το καλοκαίρι. Μπορεί σε επίπεδο θεμελιωδών στοιχείων να βρίσκεται σε καλή κατάσταση, ωστόσο, δεν μπορεί να μείνει ανεπηρέαστη από την ύφεση στην ευρωζώνη, καθώς και την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας», συμπληρώνει.
Όσον αφορά στη Γαλλία, το β τρίμηνο ήταν το τρίτο διαδοχικό τρίμηνο μηδενικής ανάπτυξης. Η κεντρική τράπεζα της χώρας έχει ήδη προειδοποιήσει για ήπια συρρίκνωση της γαλλικής οικονομίας το γ τρίμηνο του έτους.